”Om du vill ha en lista som inte är rakt igenom förutsägbar (Kutens Bensin Crêperie, Rute Stenugnsbageri osv), så har du kommit rätt. Jag ska försöka ge er något annat än det gamla vanliga!”

BRUCEBO NATURRESERVAT
Jag älskar att vandra i Brucebo naturreservat. På en 2 kilometer lång stig möter du alltifrån ängar till hällmark och bäckar. Uppifrån klintkrönet har du god utsikt över kusten.

KRAKAS KROG
Det är få restauranger som lämnar mig med en bestående smakupplevelse, men Krakas krog i Kräklingbo är en. Ta med dig den lite större plånboken och se till att du har tid för en längre sittning. Krakas är verkligen en helhetsupplevelse – alltifrån service till mat. Krakas

HÄXANS HUS
Utanför Katthammarsvik ligger häxans hus och det går att övernatta (uppehåll sommaren 2018) för den som vågar. Det sägs nämligen att en piga bodde på gården och denna piga anklagades för häxeri. Hon brändes på bål  och sedan dess har hon spökat i huset… och kanske skapat lite gröna konstverk…?

ETELHEMS KRUKMAKERI
Gotlands äldsta krukmakeri hittar du i Etelhem. Förutom café och keramikbutik finns även drop-in drejning! Drop-in drejningen är en favorit bland både vuxna och barn.

ASUNDEN
är en ö öster om Slite och här finns ett av Gotlands mest sevärda raukfält. Ön är cirka två kilometer lång med rik flora och rikt fågelliv. Om du tycker om att fotografera är denna dramatiska strandlinje något för dig!

MUSIKSCENEN
Gotland bjuder på många bra artister varje sommar, för egen del hittar ni mig på ”Tisdagar på Grå Gåsen”. Den 16 juli spelar Timbuktu och den 23 juli Veronica Maggio, biljetter här.

ARDRE STRAND
Den ”rätta” infarten kan vara klurig att hitta, men denna pärla blev snabbt en av våra favoriter. Icke att förväxla med badet i Ljugarn. Det finns gott om plats, inga kiosker så långt ögat kan nå, lugnt och avslappnat.

GLAMPING – VAKNA VID HAVET
”Glamping” är en förkortning av glamourous camping och vill du göra något annorlunda bör du kolla in detta koncept. Vid stranden i Ljugarn finns stora canvastält inredda med dubbelsängar, fårskinnsfällar, ljus, mattor, hamamfiltar och fina korgar. Mysigt, romantiskt och i priset ingår även en frukostkorg som levereras direkt till tältet. Kika på Havsängen

FISKA PÅ FÅRÖ
Att fiska strömming vid Digerhuvud i solnedgången, det sägs vara något det. Jag har inte provat än, men ska sätta check✔️ på det i augusti 2019.

BOTANISKA TRÄDGÅRDEN I VISBY
Okej här kommer ett klassiskt tips, men jag måste nämna det ändå, för ögonen går i kors av allt det vackra. En jätteträdgård i perfektion – med mer eller mindre kända och okända växter. Visby ligger i odlingszon 1 och därför kan du hitta exotiska arter såsom trädet ”Apskräck” och D Involucrata (i folkmun: näsduksträd).

SUDERSAND
Sudersandsbiografen är en av få kvarvarande ladugårdsbiografer och här sitter du i klassisk biografmiljö från femtiotalet. Hårda originalstolar utlovas. Sudersandsbion .

För er med husvagn/husbil torde campingen (Sudersands camping) också vara en av de bästa i Sverige. Magisk strandlinje – som utomlands fast hemma.

STORA TOLLBY GÅRD
Gå in i en djungel av majskolvar och plocka dina egna! Ett måste är att provsmaka den mogna sockermajsen direkt på plats, mmm. Efter det går du vidare till självplocket av blommor; meterhöga solrosor och annat fint.

AKTIVITETER VINTERTID
Varför inte känna historiens vingslag samtidigt som du åker skridskor? I S:ta Karins Ruin på Stora torget i Visby kan du åka skridskor på 400 kvm plast-is. Hyr utrustning för en spottstyver på Restaurang Nunnan tvärs över torget.

”…MEN JAG VILL NOG ÄNDÅ HA DE DÄR KLASSISKA TURISTTIPSEN!”
Okej, då tycker jag att du ska åka till Leva Kungslador för en fika och ta sedan en titt i deras husfabrik (från och med sommaren 2019 tar Fabrique över). Bada i det gamla kalkbrottet som kallas Blå lagunen, men se upp för ”vråldjup” om du har barn med dig. Om vi spinner vidare på det här med barn brukar de alltid tycka om att åka Visbytåget – samtidigt som du får dig en snabb historielektion.

Jag hoppas att du ska tycka om listan, för fler Gotlandsbetraktelser följ instagramsidan: @gotlandnews

Är du inredningsintresserad? Följ @gotlandskahem !

Text & foto: Astrid Skarin @gotlandnews
Foto 1: Brucebo 2: Häxans hus 3: Botaniska
#gotlandstips #gotland #tips #travel